joi, 27 februarie 2020

Există vreo posibilitate ca, pe viitor, pompa de încălzire să înlocuiască centrala termică?

Pompa de căldură poate înlocui cu succes atât o centrală termică pe gaz, cât și un cazan pe lemne. Mai mult, cei care își renovează locuința și vor să înlocuiască centrală termică veche pot păstra și radiatoarele existente, dacă doresc.



O direcție în favoarea pompei de căldură putem vedea că se conturează deja în contextul viziunii strategice pe termen lung adoptate de Comisia Europeană privind impactul asupra climei. Numai printr-o investiție în soluții actuale, eficiente și ecologice putem avea o Europă neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în anul 2050.

Pe piața locală, lansarea în 2010 a programului „Casa Verde” pentru înlocuirea vechiului sistem cu unul care utilizează surse regenerabile de energie a reprezentat un stimul semnificativ pentru cererea de pompe de căldură. Totodată, în România, un alt factor important pentru evoluția cererii unor astfel de sisteme este reprezentat de înlocuirea centralelor termice pe lemne care, pe lângă faptul că sunt foarte răspândite, generează un disconfort ridicat utilizatorilor întrucât necesită alimentare manuală permanentă de cele mai multe ori. În plus, centrala termică pe lemne reprezintă o sursă directă de emisii de gaze cu efect de seră atunci când arderea nu este optimă sau combustibilul lemnos nu este de calitatea potrivită. Nu în ultimul rând, politici precum liberalizarea prețurilor la energie pot influența pozitiv cererea și piața pompelor de căldură din România.

Recomandarea noastră pentru cei care doresc să înlocuiască centrala termică este să opteze pentru o pompă de căldură hibridă. Spre exemplu, Daikin Altherma Hybrid economisește până la 35% mai multă energie în comparație cu o centrală termică pe gaz în condensare. Practic, ea combină tehnologia pompelor de căldură aer-apă cu o centrală termică pe gaz în condensare și garantează cea mai ridicată eficienţă, în funcție de temperaturile exterioare dar și de prețul energiei electrice și al gazului. De asemenea, utilizează tehnologia de condensare pentru a furniza încălzire şi apă caldă de consum cu 10-15% mai eficient decât centralele termice pe gaz în condensare.

Sursa capital.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu