luni, 10 septembrie 2018

Grădinița „Speranța” din satul Lozova, raionul Strășeni - Moldova folosește pompe de căldură

In timp ce în România încă mai există unități de învățământ care întâmpină dificultăți în achitarea facturilor de încălzire în timpul sezonului rece, proiectul Energie şi Biomasă începe să dea roade în Moldova. Etapa a doua dispune de un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Eficiența energetică, preocupare pentru satul Lozova



Pentru satul Lozova proiectele de eficiență energetică au devenit o preocupare în ultimii ani, în special după ce localitatea a devenit parte semnatară a Convenției Primarilor pentru climă şi energie, o iniţiativă a Uniunii Europene. Instalarea sistemului pe bază de biomasă este un prim pas spre îndeplinirea angajamentelor asumate de primărie prin semnarea acestui document, printre care și reducerea emisiilor de carbon cu 40% până în anul 2030.

Investiţiile pentru proiectarea noului sistem, construcția de la zero a clădirii centralei termice şi de achiziţionare/instalare a două cazane performante pe bază de peleţi, cu o capacitate totală de 450 kW, precum şi a setului de șase colectoare solare, se ridică la 1,6 mln. lei, fonduri europene. Contribuția comunității este de 334 de mii de lei, bani care vor fi utilizați pentru construcția depozitului pentru biocombustibil.

Lucrările de construcţie a noii centrale termice sunt în toi. „Utilajul care va fi instalat este de ultimă generație. Pompele sunt energoeficiente și automatizate. În caz că o pompă de căldură se defectează, automat se porneşte cealaltă. Centrala va putea fi conectată la Internet, pentru a monitoriza lucrul acesteia și de la distanță”, susține Andrei Mereacre, reprezentantul companiei care construiește sistemul de încălzire pe biomasă și instalează panourile solare.



Sursa ziarulnational.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu