miercuri, 29 august 2018

Cum să înmagazinezi căldură vara pentru iarnă cu ajutorul unei pompe de căldură

Producătorii de pompe de căldură recomandă folosirea climatizării pe timp de vară pentru că astfel se introduce în sol căldura preluată de pompa din imobil. Aceasta va permite pe timp de iarnă o creștere a eficienței pompei de căldură.

Unul dintre visurile mele din copilărie este să întâmpin Crăciunul în mijlocul unei încăperi largi, înconjurat de familie și să fie cald. Iarna gerul se lasă afară. Prefer să-l privssc de la geam cum se joacă cu fulgii de nea.



In rândul unor arhitecți specializați în proiectarea cabanelor de vacanță circulă recomandarea ca imobilele respective să aibă încăperile cât mai mici cu putință pentru a fi mai ușor de încălzit și vizitele să se facă în grupuri cât mai mari. Această recomandare este parțial de bun augur. Principalul dezavantaj al cabanelor de vacanță este faptul că ele nu sunt locuite continuu. Ele sunt locuite ocazional și, mi se pare corect, este de preferat să fim întâmpinați la sosire cu o temperatură cât de cât acceptabilă. Din fericire, tehnologia actuală ne permite în prezent să controlăm de la distanță agentul de încălzire - indiferent de forma acestuia. Excepție fac doar sobele tradiționale pe lemne.

Diferența nu este dată de mărimea încăperilor, ci de timpul și costurile necesare pentru încălzire la temperatura dorită. O cabană pe structură de lemn, cu o izolație minimă ca să nu spun inexistentă, situată în imediata apropiere a unui lac înghețat nu se poate compara cu o cabană din cărămidă, cu o izolație corespunzătoare, situată în apropierea unei păduri. Proprietarii de cabane, în timp, au obținut date pe care le-au putut compara între ei. Astfel, au înțeles că terasele din jurul cabanelor nu au doar un rol estetic și de agrement, ci și un rol extrem de important de micșorare a cheltuielilor de încălzire pe timp de iarnă. Pe de o parte, au ținut la distanță umezeala datorită săpezii. Pe de altă parte, au menținut o temperatură mai ridicată a solului în imediata apropiere a cabanei.




In concluzie, temperatura solulului pe care este construită cabana și din imediata ei învecinătate este extrem de importantă. Dacă este așa, de ce să nu mergem mai departe? De ce să nu transferăm în timpul verii o parte din căldura din interior și să preluăm iarna? Binențeles, puteți veni cu calcule de eficiență, cu pierderi de căldură în sol. Inainte să iei decizia finală, sfatul meu este să urmărești acest detaliu aparent nesemnificativ când mai mergi la o cabană de vacanță dotată cu pompă de căldură.

Avantajele climatizării pe timp de vară sunt și mai evidente în cazul imobilelor locuite permanent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu