joi, 9 august 2018

Pompele de căldură sol-apă sunt mai scumpe sau mai ieftine decât o centrală clasică?

Mai scumpe pentru cine? Mai scumpe comparativ cu care centrală clasică? Avem în vedere doar cheltuielile noastre personale de achiziție, montaj, utilizare și întreținere sau luăm în calcul și pierderile suportate de întreaga comunitate datorate utilizării excesive a altor forme de încălzire? Comparăm prețul cu o centrală clasică de încălzire sau adaugăm și prețul unei instalații de climatizare?

In perioada în care am început să mă documentez despre pompele de căldură am conștientizat faptul că un calcul financiar corect implică extrem de mulți factori. Rezultatul unui calcul primar, bazat pe puțini factori, poate să fie total diferit de unul complex, bazat pe mai mulți factori.



Cel mai elocvent exemplu. Cu ajutorul unei pompe de căldură putem obține evident căldură iarna dar putem folosi aceeași instalație și pentru a răcori imobilul pe timpul verii. Pe scurt, o pompă de căldură elimină necesitatea unei instalații de climatizare. In acest caz, întrebarea ar deveni: o pompă de căldură este mai scumpă decât o instalație clasică de încălzire și o instalație de climatizare?

Un alt factor extrem de important este compatibilitatea cu alte instalații termice și capacitatea maximă la care este folosită sursa principală de încălzire. Fiecare casă are propria istorie și propriul consum. Este recomandat ca instalația termică să fie proiectată astfel încât sistemul principal de încălzire să fie folosit la o capacitate cât mai mare. In situația în care sistemele adiacente preiau o bună parte din necesar, un echipament principal performant nu-și mai justifică investiția.




Am lăsat intenționat la final principalul avantaj financiar, din punctul meu de vedere, al utilizării pompelor de căldură. Aceste pompe protejează mediul, contribuind în mod semnificativ la reducerea emisiilor de CO2. O casă dotată cu cel mai performant sistem clasic de încălzire nu mai valorează nimic dacă se află în mijlocul unui incendiu, a unei alunecări de teren sau a unei inundații. 2018 ne-a oferit, din păcate, numeroase exemple în această privință.

Pompele de căldură transferă căldura din mediu în casele noastre fără intermediari. Această situație este contrară mentalității de a creea și menține locuri de muncă doar de dragul existenței acestora, indiferent de pierderile financiare suportate de întreaga comunitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu