marți, 31 iulie 2018

Widfangul sau sasul este un antespațiu, neîncălzit, amplasat la intrarea în casă

Widfangul are un rol extrem de important în reducerea drastică a pierderilor termice ale imobilului în timpul sezonului rece, reducând radical volumul de aer cald, care se pierde la intrarea - ieșirea din imobil.

1

Importul de proiecte pentru case în lipsa unei adaptări obiective la condițiile și fenomenelor meteorologice din țara noastră a favorizat apariția unor imobile cu pierderi extrem de mari de căldură.

România are o climă temperat continentală de tranziție, specifică pentru Europa centrală, cu patru anotimpuri distincte, primăvară, vară, toamnă și iarnă. Diferențele locale climatice se datorează mai mult altitudinii și latitudinii, respectiv mult mai puțin influențelor oceanice din vest, celor mediteraneene din sud-vest și celor continentale din est.(1)

Din acest motiv, o vilă de vacanță construită conform unui proiect cu influențe mediteraneene, de exemplu, va avea nevoie de un buget suplimentar pentru întreținere pe timp de iarnă. Cu toții ne dorim să stăm comozi în fața șemineului cu un pahar de vin în mână și să putem ieși imediat afară pentru a ne bate cu zăpadă. Ușa enormă dintre living și terasă oferă un cadru de poveste dar oferă, în același timp, și o gaură semnificativă în bugetul gazdei.




Dacă mai adăugăm și o poziție pe o culme de deal, care oferă o priveliște asemănătoare cu cele căutate de cavalerii teutoni când își alegeau zonele unde urma să-și construiască fortărețe, pierderile financiare sunt și mai mari. Când se deschide ușa gazda suspină mai ceva ca atunci când intră un organ de control financiar.

Sfatul specialiștilor în sisteme de încălzire este ca beneficiarul să se gândească de două ori înainte să-și dea acceptul pentru proiectul de construcție al casei. Iși poate permite să suporte aceste costuri datorate pierderilor de căldură? Decât să improvizați ulterior un widfang este de preferat să-i alocați încă de la început un spațiu chiar dacă nu-l închideți pe interior în prima etapă. (2)

Bibliografie:
1) Wikipedia : Clima României
2) Pompe de căldură ASG : Cerințe pentru funcționarea optimă a unei pompei de căldură ASG

Un comentariu:

  1. In lipsa unui widfang sau sas ori antreu cum i se mai spune popular acelui antespatiu amplasat la intrarea in imobil, fiecare deschidere a usii de intrare intr-un imobil direct in living, pe durata iernii "poate sa coste" din punct de vedere al energiei termice pierdute, intre 10-50 lei.

    RăspundețiȘtergere