România ocupă al treilea loc în UE la capitolul energie geotermală numai că nu prea profită de acest potențial.
România are un potențial remarcabil la capitolul energie geotermală, fiind considerată a treia țară din UE, după Grecia și Italia, în acest sens, însă doar un singur oraș, Beiuș, se bazează în totalitate pe acest tip de energie pentru încălzirea locuințelor. Pe teritoriul României, zăcămintele de apă geotermală sunt utilizate încă din 1900. Energia geotermală produsă în prezent se folosește pentru încălzirea locuințelor, pentru agricultură (în sere), în procese industriale și, într-o pondere mai mică, în diverse alte scopuri. În preajma orașului Oradea, apele geotermale sunt exploatate de 100 de ani în scopuri terapeutice.
Conform unei expuneri de motive a unui proiect de modificare a OUG 28/2013 pentru modificarea Programului Național de Dezvoltare Locală, în anii 80, în nordul Bucureștiului s-a demarat un proiect de utilizare a energiei geotermale. Sub capitala țării se află un zăcământ geotermal la adâncimea de aproximativ 1.000 de metri. În București, acest zăcământ ar avea cam 40-45 de grade, iar în nord, undeva la 120 de grade Celsius. S-au săpat puțuri de mare adâncime și s-au captat aceste ape în două puncte: un ștrand din spatele Casei Presei, care, a fost dezafectat, și la sediul Institutului Ana Aslan. Aceste ape termale au și proprietăți terapeutice consacrate.
Beiușul este singurul oraș din România care funcționează în prezent cu ajutorul resurselor geotermale pentru încălzirea locuințelor. Foraje realizate în 1995-1996 au relevat existența unui zăcământ bogat de apă geotermală la peste 2.500 de metri adâncile, În prima fază de exploatare (un puț), au fost conectate la rețea cartierele de locuințe și principalele instituții ale orașului. Nevoile au impus forarea unui al doilea puț, în perioada 2002-2004. Anual, în Beiuș, se consumă peste 200.000 Gcal, produse numai din sursa geotermică, iar costul se situează la 80 lei/Gcal.
Sursa: money.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu