luni, 26 august 2019
Care este cea mai buna varianta de pompa de caldura pentru un imobil
Constantin Stoianovici
august 26, 2019
Cea mai buna varianta de pompa de caldura pentru orice imobil, este acea pompa de caldura care poate indeplini simultan cat mai multe din urmatoarele conditii:
- Sa ofere cat mai multa caldura, cu un consum de energie electrica, cat mai mic, care tehnic inseamna “sa aibe un coeficient de performanta (COP) cat mai mare”.
- Cantitatea de caldura oferita de pompa de caldura sa fie cat mai constanta in timp, indifferent de anotimp, adica sa nu fie influentata de temperatura exterioara, care tehnic inseamna “sa aibe un coeficient de performanta cat mai constant”;
- Sa functioneze fara defectiuni, o perioada cat mai mare de timp, care tehnic insemna “sa aibe o fiabilitate cat mai mare”.
Pe cale de consecinta, rezulta ca ordinea optiunilor de alegere a tipului de pompa de caldura este urmatoarea:
Prima optiune – cea ma avantajoasa: Cea mai performanta pompa de caldura, cu cel mai mare si cel mai stabil COP, care va asigura cele mai mici cheltuieli de incalzire este pompa de caldura apa-apa in circuit deschis. Sunt insa foarte multe localitati in tara unde nu exista panza de apa freatica si din acest motiv nu se poate apela la solutia utilizarii pompei de caldura apa-apa in circuit deschis. In acele cazurise apeleaza la optiuneanr.2.
Optiunea nr.2 - mai putin avantajoasa: Se monteaza o pompa de caldura sol-apa, care este subnivelul de performanta al pompei decaldura apa-apa in circuit deschis, dupa cum rezulta din tabelul de mai sus. Incalzirea cu acest tip de pompa de caldura va costa mai mult decat in cauzul primei optiuni. Solutia utilizarii pompei de caldura sol-apa se poate aplica in cazul in care in zona respectiva nu exist apanza de apa freatica dar beneficiarul are suficient teren pentru amplasarea tevilor colectoare, avandu-se in vedere ca in cazul amplasarii orizontale este necesar un traseu de tubulatura de cca 50ml/kw termic al pompei iar in cazul amplasarii verticale este necesar un traseu de cca 35 ml/kw termical pompei.(ca exemplu, pentru o pompa de caldura de 18 kw termici, traseul in cazul amplasarii orizontale este de 18 x x50 = 900 ml).Teava se amplaseaza intr-un sant cu adancimea cuprinsa intre 1,5-2,5m, cu distanta de min 1ml intre tevi.Daca insa beneficiarul nu dispune de suficient teren pentru ampasarea tevilor colectoare cu lungimile specificate, se apeleaza la optiunea nr.3.
Optiunea nr.3 – cea mai dezavantajoasa, se aplica atunci cand in zona respectiva nu exista panza de apa freatica iar beneficarul nu dispune de teren suficient pentru amplasarea tevilor colectoare orizontale si consta in montarea unei pompe de caldura aer-apa, care are un COP variabil in limite largi in functie de temperatura exterioara si care in consecinta genereaza cele mai mari cheltuieli cu incalzirea.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu